DRAFT AGENDA

Seminar "State of Fish Stocks and the Economics of Fishing Fleets"

Centre Albert Borschette, rue Froissart 36, Brussels, Belgium, 15th July

Session moderator: *João Aguiar Machado*, European Commission, Director-General, Maritime Affairs and Fisheries

Registration for the meeting from		8h15
Welcome and introduction	Karmenu Vella, European Commissioner for Environment, Maritime Affairs and Fisheries	9h00 (5 min.)
New science initiatives in the Northeast Atlantic Significant recent science findings and forthcoming work in the Northeast Atlantic area, including ecosystem overviews	Yvonne Walther, Chair of the Science Committee of the International Council for the Exploration of the Sea	09h05 (15 min.)
New science initiatives in the Mediterranean and Black Seas Significant recent science findings and forthcoming work	Konstantinos Stergiou, Director of the Institute of Marine Biological Resources and Inland Waters, Greece	09h20 (15 min.)
Long-term trends with respect to MSY in EU waters A summary of the latest advice from STECF on progress towards MSY	Ernesto Jardim , European Commission, Joint Research Centre, Ispra	09h35 (10 min.)
Northeast Atlantic Stocks Biological status and new developments of the main stocks of interest for EU fisheries in relation to the exploitation target agreed for the CFP.	Eskild Kirkegaard, Chair of the Advisory Committee of the International Council for the Exploration of the Sea	09h45 (20 min.)
Mediterranean and Black Seas Stocks Biological status and new developments of the main stocks of interest for EU fisheries in relation to the exploitation target agreed for the CFP.	Clara Ulrich, Chair of the Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries	10h05 (15 min.)

Break		10h20
		(15 min.)
Fisheries economic performance The economic gains to be achieved from moving to MSY management and our progress towards that end (STECF).	Natacha Carvalho , European Commission, Joint Research Centre, Ispra	10h35 (25min.)
Questions and answer session on the presentations		11h10 (30 min.)
Panel discussion Representatives from the Advisory Councils (ACs) will each make a brief statement. Catching, NGO and processing sectors to be represented. Following a discussion among the panellists and the speakers, we will open the floor for the participants to put questions to the panel.	João Aguiar Machado, European Commission, Director-General, Maritime Affairs and Fisheries (moderator)	11h40 (30 min.)
Questions and open discussion followed by summing-up and concluding remarks.		12h10 (1h20)
Close no later than		13h30